Er is je geadviseerd om acetylsalicylzuur (aspirine) te gaan gebruiken in je zwangerschap. In de volksmond wordt dit ook wel kinderaspirine genoemd. Acetylsalicylzuur zorgt ervoor dat de bloedplaatjes minder aan elkaar klonteren.
WA clientenfolder Aspirine tijdens de zwangerschap – licht verhoogde kans
Onderzoek heeft aangetoond dat het risico verlaagd op het ontwikkelen van pre-eclampsie en/of foetale groeirestrictie bij vrouwen met een verhoogd risico op deze aandoeningen als je dit start voor 16 weken zwangerschap. Acetylsalicylzuur werkt alleen preventief (ter voorkoming van) en is geen behandeling van pre-eclampsie en/of foetale groeirestrictie.
Een zwangerschap is een bijzondere gebeurtenis in je leven. Er verandert veel in je lichaam. Helaas kan een zwangerschap worden gecompliceerd door hoge bloeddruk (zwangerschapshypertensie). Een ernstigere vorm van zwangerschapshypertensie wordt pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) genoemd. Hierbij is er naast de hoge bloeddruk ook sprake van eiwitverlies in de urine of zijn er andere tijdelijke laboratoriumafwijkingen.
Een andere complicatie die tijdens de zwangerschap kan optreden is dat de groei van je kindje niet optimaal verloopt, een foetale groeivertraging.
We willen het risico op het ontstaan van deze aandoeningen verminderen en vandaar dat we met jou het gebruik van acetylsalicylzuur hebben besproken.
Je neemt vanaf een zwangerschapsduur van 12 weken 1 keer per dag 80 tot 100mg acetylsalicylzuur in. 12 weken is het meest optimale moment. Soms wordt er later ook in de zwangerschap nog gestart, maar het effect wordt minder (vooral na 16 weken). U kunt de medicatie het beste in de avond innemen, omdat de opname dan beter is. U kunt de medicatie met of zonder eten innemen.
U mag acetylsalicylzuur in principe niet gebruiken bij: maag- en/of dunne darmbloeding(en) in de voorgeschiedenis, maagzweer, maaginfectie, overgevoeligheid voor aspirine, chronische darmziekten zoals Crohn en Colitis Ulcerosa, astma aanval na gebruik aspirine of bij lage bloedplaatjes.
Er is geen bewijs dat dit leidt tot afwijkingen bij je baby op de korte en/of langere termijn. Acetylsalicylzuur helpt juist om het risico op schade voor uw baby te verlagen, door het risico op pre-eclampsie en de complicaties hierbij; zoals vroeggeboorte, foetale groeivertraging en vruchtdood te verminderen.
Zelden kan gebruik leiden tot een maagbloeding. Informeer uw hulpverlener bij maagklachten en/of maagpijn. Soms wordt preventief een maagbeschermer voorgeschreven. Onderzoek laat echter geen verhoogd risico op miskramen, vaginaal bloedverlies in de zwangerschap, meer bloedverlies bij de bevalling of na de bevalling of het loslaten van de placenta zien.
Tijdens de intake met de verloskundige worden diverse vragen gesteld. Hiermee wordt bekeken of je een verhoogd risico heeft.
Bij 1 hoog risicofactor of bij 2 of meer matige risicofactoren zou acetylsalicylzuur gebruik zinvol zijn.
Risico | Risicofactor |
HOOG risico | · Pre-eclampsie in een eerdere zwangerschap
· Chronische nierziekten · Auto-immuun aandoeningen zoals SLE of APS · Type 1 of 2 diabetes mellitus (suikerziekte) · Wanneer je al hoge bloeddruk hebt. · Placentaire insufficiëntie (het niet goed functioneren van de placenta) bij een vorige zwangerschap. Bijvoorbeeld een eerder kind met een laag geboortegewicht. |
MATIG risico | · Zwanger van je eerste kind
· Maternale leeftijd ≥ 40 jaar · interval tussen zwangerschappen > 10-jaar · Pre-eclampsie in de familie-anamneses (moeder of zus) · Obesitas (BMI > 35 ) · Meerlingzwangerschap · Zwangerschap na eiceldonatie |
Het belangrijkste is als u rookt om hiermee te stoppen. Vraag uw arts of verloskundige indien nodig om hulp. Verder is een gezonde leefwijze (genoeg groente/fruit, weinig snoep/ vet voedsel, inname vette vis, weinig vlees) even belangrijk in de zwangerschap als buiten de zwangerschap. Kom niet teveel aan in de zwangerschap (gemiddeld 10-12kg gedurende de hele zwangerschap, echter hoe zwaarder u bent, des te minder u moet aankomen). Beperk zoutinname. Probeer zo veel mogelijk te (blijven) bewegen.
Neem contact op met de verloskundige bij een van onderstaande klachten, vooral als deze niet verholpen kunnen worden met paracetamol (bij hoofdpijn), gebruik maagzuurremmer (bij bovenbuikpijn) en/of omhoog leggen van uw voeten (bij vocht vasthouden).
Bepaalde medicatie kan een interactie geven met acetylsalicylzuur. Het is dan ook belangrijk dat de verloskundige op de hoogte is van alle medicijnen die je gebruikt, inclusief middelen die u zelf bij de apotheek en/of drogist haalt.
Neem deze in als je erachter komt. Je hoeft de vergeten tablet niet extra te nemen als je er pas de volgende dag achter komt.
WA clientenfolder Aspirine tijdens de zwangerschap – licht verhoogde kans
© 2024 Verloskundig Centrum Bergweg
| Privacy | Klachtenregeling | Enquete