Als verloskundigen respecteren we je wens om aan de Ramadan deel te nemen. Wij adviseren echter om niet te vasten tijdens de Ramadan. Dit omdat er wisselende onderzoeksresultaten bekend zijn over de mogelijke effecten op je kindje. (BEKIJK DEZE PAGINA VOOR DE ONDERBOUWING)
Een goed Suhur moet energie leveren voor de uren tijdens het vasten. Het is daarom belangrijk te kiezen voor vezelrijke voedingsmiddelen en langzame koolhydraten. De maaltijd moet bij voorkeur geen suikerrijke en gefrituurde voeding bevatten.
In 2010 heeft in Iran een onderzoek plaats gevonden waarbij werd geconcludeerd dat er geen gevolgen waren voor het geboortegewicht, lengte en de hoofdomtrek van de baby (1,2). Daarnaast concludeert het onderzoek dat gezonde vrouwen die voldoende eten, geen onwenselijke gevolgen ervaren voor de groei van het ongeboren kind en het geboortemoment.
Een recent onderzoek geeft aan dat het vasten geen effect heeft op het geboortegewicht, daarnaast is er onvoldoende bewijs voor effecten van het vasten op andere perinatale uitkomsten (3).
Echter zijn er verschillende resultaten als het gaat om de mogelijke effecten van vasten tijdens de zwangerschap op het geboortegewicht. Er zijn ook onderzoeken die concluderen dat het geboortegewicht gemiddeld lager kan liggen bij vrouwen die gevast hebben tijdens de Ramadan (4). Dit kan beïnvloed worden door het trimester van de zwangerschap en de hoeveelheid calorieën die een zwangere vrouw binnenkrijgt gedurende vasten (5,6). Het onderzoek in Iran beschrijft dat er 1.5x meer lager geboortegewicht werd gezien bij zwangere vrouwen ten opzichte van vrouwen die niet vasten in het 1ste trimester (3).
Ander onderzoek laat juist zien dat het geboortegewicht lager kan uitvallen bij vrouwen die vasten tijdens het laatste trimester (7). Deze bevindingen zijn vaak niet significant, waardoor het moeilijk is om harde uitspraken te doen over de gevolgen voor het geboortegewicht van de baby. Daarentegen zegt een Turks onderzoek dat vasten in het 3e trimester geen effect heeft op foetale groei en geboortegewicht (8). Dit wordt ook bevestigd door een ander studie die beschrijft dat het geboortegewicht niet verschilt bij vastende en niet vastende zwangeren (9).
Concluderend in 21 studies wordt vermeld dat vasten geen invloed heeft op het geboortegewicht, wel is er weinig bewijs over het effect van vasten op andere perinatale uitkomsten (10).
Een grote studie laat zien dat het gewicht van de placenta lager is bij vastende zwangere vrouwen (10).
Vasten heeft geen invloed op vroeggeboorte (10).
Onderzoek laat zien dat wanneer vrouwen een laag suikergehalte hebben i.v.m. het vasten dat zij significant langer tijd nodig hebben voor het herkennen van de beweging van het kind.
Vasten heeft geen lange-termijn effecten op normale gezonde moeders of hun voldragen kinderen (11). In alle onderzoeken wordt verder onderzoek geadviseerd!
1. Ziaee, V., Kihanidoost, Z., Younesian, M., Akhavirad, M. B., Bateni, F., Kazemianfar, Z., & Hantoushzadeh, S. (2010). The effect of Ramadan fasting on outcome of pregnancy.
2. Kavehmanesh, Z., & Abolghasemi, H. (2004). Maternal Ramadan fasting and neonatal health.
3. The effect of Ramadan fasting during pregnancy on perinatal outcomes: a systematic review and meta-analysis. 2018
4. Almond, D., & Mazumder, B. (2011). Health capital and the prenatal environment: the effect of Ramadan observance during pregnancy.
5. Shahgheibi Sh, Ghadery E, Pauladi A, et al. Effects of fasting during the third trimester of pregnancy on neonatal growth indices.
6. Cross JH, Eminson J, Wharton BA. Ramadan and birth weight at full term in Asian Moslem pregnant women in Birmingham.
7. Almond, D. & Mazumder, B. (2011). Health capital and the prenatal environment: the effect of Ramadan observance during pregnancy.
8. Effect of Ramadan fasting on maternal oxidative stress during the second trimester: a preliminary study. 2011.
9. Ramadan during pregnancy and birth weight of newborns. 2018.
10. The effect of Ramadan fasting during pregnancy on perinatal outcomes: a systematic review and meta-analysis.2018
11.Cross-Sudworth, F. Effects of Ramadan fasting on pregnancy. Britisch Journal of Midwifery. 2013
© 2024 Verloskundig Centrum Bergweg
| Privacy | Klachtenregeling | Enquete