Rond 39 weken heeft de verloskundige een gesprek met jullie over de keuze om de bevalling in te leiden bij 41 of 42 weken. De voor- en nadelen moeten van een inleiding moeten goed worden afgewogen.
In Rotterdam is er al jaren de mogelijkheid om het moment van inleiden te kiezen. Je hebt zelf de keuze om ingeleid te worden vanaf 41 weken. Tussen 39-40 weken zwangerschapsduur hebben wij met jullie een gesprek over “inleiden”. Als de keuze is om tot na 41 weken af te wachten volgen er extra controle’s zoals het meten van het vruchtwater.
Ons doel is om jullie zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden en keuzes die er zijn. Belangrijk is om de voor- en nadelen met elkaar door te nemen. Daarna kunnen jullie een goed geïnformeerde keuze maken die bij jullie past.
Het is in Rotterdam ook niet altijd mogelijk om ingeleid worden op de plek van je eerste voorkeur. Door drukte en personeelsgebrek moet er soms uitgeweken worden naar een ander ziekenhuis.
Als er vragen zijn kun je altijd contact opnemen met de verloskundige.
Hoe werkt een ballonkatheter?
De ballon wordt ingebracht in de baarmoedermond en prikkelt de baarmoeder zodat er hormonen vrijkomen die zorgen dat uw baarmoedermond rijper wordt. Door de druk van de ballon wordt de baarmoedermond ook een beetje opgerekt. Op deze manier kan je baarmoedermond dus zachter worden, verstrijken en iets gaan ontsluiten.
Na het inbrengen van de ballonkatheter kan je ‘harde buiken’ krijgen of een beetje vaginaal bloedverlies.
Wat is een ballonkatheter en hoe wordt het geplaatst?
De ballonkatheter is een flexibel latex slangetje met een doorsnede van een paar millimeter met aan het uiteinde een ballonnetje. Het slangetje schuiven we via de vagina in de baarmoedermond. De katheter wordt geplaatst met hulp van een speculum of door middel van een vaginaal onderzoek.
Daarna vullen we de ballon met water tot het een doorsnede heeft van 2 tot 3 centimeter.
Het gedeelte van de katheter buiten de vagina, wordt vastgemaakt aan de binnenkant van je bovenbeen.
Na het plaatsen van de ballon wordt een hartfilmpje (CTG) gemaakt van de baby. Hierbij worden de harttonen van je baby geregistreerd en de eventuele weeënactiviteit. Dit duurt ongeveer een half uur en indien nodig langer. Na het hartfilmpje mag je naar huis.
Het inbrengen van de ballonkatheter vindt plaats in het Franciscus, locatie Gasthuis in Rotterdam.
Wat kan je verwachten na het inbrengen van de ballonkatheter?
Na het inbrengen van de ballonkatheter komt de bevalling meestal niet dezelfde dag op gang. Het kan een dag of meer duren voordat er genoeg ontsluiting is om de vliezen te kunnen breken.
Wij begeleiden je verder na het plaatsen van de ballonkatheter. We zullen verdere afspraken met je maken en contact met je houden. Wanneer je vragen hebt na de plaatsing kan je contact opnemen met ons..
Wanneer de ballonkatheter er vanzelf uitvalt, zal je eigen verloskundige overdag bij je thuis komen beoordelen of het rijp genoeg is met voldoende ontsluiting om de vliezen te breken.
Soms is dit niet het geval en zal je een afspraak krijgen in het Franciscus, locatie Gasthuis om een vervolgplan af te spreken met je. De verloskundige regelt deze afspraak voor je.
Wanneer de ballonkatheter er niet vanzelf uitvalt en je hebt tussentijds geen spontane weeën of gebroken vliezen gekregen dan zal ongeveer 24-36 uur na het plaatsen van de ballonkatheter de verloskundige bij je thuis langskomen. Ze controleert de ontsluiting, de ballonkatheter en ze luistert naar het hartje van de baby.
Als je voldoende ontsluiting hebt zal de verloskundige de ballon verwijderen en de vliezen breken. Wanneer het vruchtwater helder is, mag je daarna 12-20 uur wachten op spontane weeën en het doorzetten van de bevalling.
Wanneer er na 24-36 uur nog niet voldoende ontsluiting is om de vliezen te kunnen breken heb je op dag drie een afspraak in het Franciscus Gasthuis voor de inleiding. Soms is het nodig om nog een vaginaal tabletje toe te dienen in het ziekenhuis (misoprostol) omdat de baarmoedermond ook na de ballon nog niet voldoende rijp is.
Wanneer moet je contact opnemen met je verloskundige?
-als de ballonkatheter er uitgevallen is
-als je vliezen breken (hierover hoef je in de nacht niet te bellen wanneer je geen weeen erbij hebt, maar bel in de ochtend je verloskundige om het door te geven)
-bij constante buikpijn (pijn zonder pauzes)
-bij regelmatige weeen zoals je met je eigen verloskundige hebt afgesproken.
-bij veel bloedverlies
-wanneer je de baby minder voelt bewegen dan je gewend bent
-wanneer je ongerust bent
-wanneer je vragen hebt
Wat zijn de voor- en nadelen van verdere begeleiding van je eigen verloskundige na het inbrengen van een ballonkatheter?
Je kan de bevalling starten in je eigen omgeving. Je kan de eerste weeën thuis opvangen in je eigen omgeving en je eigen houding daarvoor kiezen.
Je hebt dezelfde keuzes als wanneer je bevalling spontaan was begonnen.
Je kan kiezen voor de plek die je zelf had aangegeven waar je wil bevallen, bijvoorbeeld thuis, maar ook het ziekenhuis.
Je hebt meer kans dat jouw eigen verloskundige jou zelf zal kunnen begeleiden bij je bevalling.
En net als bij een spontaan ingezette bevalling kan er zich altijd nog een reden voordoen waardoor je alsnog wordt geadviseerd in het ziekenhuis te bevallen.
Bijvoorbeeld wanneer de weeën niet (goed) op gang komen, de baby in het vruchtwater heeft gepoept of wanneer je pijnstilling wenst.
Wat we helaas niet kunnen garanderen is dat je ook weer terug kan naar het Franciscus Gasthuis wanneer je een poliklinische bevalling wenst of wanneer je medisch wordt. Het is afhankelijk van de beschikbare verlosbedden. Wanneer het Franciscus Gasthuis vol is zou het kunnen betekenen dat je naar een ander ziekenhuis wordt verwezen. Dit regelt jouw eigen verloskundige in overleg met jullie.
Bij een spoed situatie zal jouw verloskundige altijd een plek in het Franciscus Gasthuis voor je kunnen regelen.
Jouw ervaring is belangrijk voor ons!
Het terugverwijzen na een ballonplaatsing naar je eigen verloskundige is een nieuwe manier van samenwerken voor ons.
Om die reden willen wij als verloskundigen en als gynaecologen van het Franciscus Gasthuis ook graag onderzoeken hoe deze samenwerking gaat.
We willen graag onderzoeken hoe de bevalling gegaan is, hoe het met de moeder en met het kind is en ook hoe de moeder terugkijkt op haar bevalling.
Om die reden kan je een tijdje na je bevalling een enqueteformulier van ons verwachten, want jouw ervaring is heel belangrijk voor ons!
Hieronder meer informatie!
In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe een ballonkatheter wordt geplaatst.
Veel nuttige informatie is ook te vinden op de website van degynaecoloog.nl. Hieronder staat een link naar deze website:
© 2024 Verloskundig Centrum Bergweg
| Privacy | Klachtenregeling | Enquete