Hoe je tijdens de bevalling de intensiteit of pijn ervaart, verschilt per vrouw. Daarnaast verloopt geen enkele bevalling hetzelfde en is het soms lastig voor te stellen hoe jij het zult ervaren.
We weten dat er veel factoren van invloed zijn op pijnbeleving. Als je bijvoorbeeld ontspannen bent en je gesteund voelt door de aanwezigen is de pijnbeleving vaak minder hevig. Onderstaand filmpje is opgenomen in het Rotterdamse en legt op een duidelijke manier uit de verschillen tussen de diverse pijnbestrijdingsmethoden uit.
Film over pijnbestrijding
LET OP! Bij een niet spoedeisende medische indicatie is het in 5-10% van de keren niet mogelijk om vanuit het geboortecentrum een plek te krijgen in het Erasmus MC/Sophia kinderziekenhuis. Dan zal er uitgeweken worden naar een ander ziekenhuis. Bijvoorbeeld het Franciscus Gasthuis of het Ikazia ziekenhuis. Dit gebeurt vrijwel altijd met eigen vervoer.
Niet spoedeisende medische indicaties zijn bijvoorbeeld:
TIP: Het volgen van een zwangerschapscursus, informatieavond of het lezen van folders kunnen ervoor zorgen dat je beter voorbereid en meer ontspannen de bevalling in gaat. Zeker in je eerste zwangerschap adviseren we je hiermee aan de slag te gaan.
Tijdens een zwangerschapscursus wordt er ingegaan op ontspanningsoefeningen en het leren focussen op de ademhaling. Door geconcentreerd je weeën weg te zuchten raak je in een roes, een ‘bubble’. Je lichaam maakt lichaamseigen stoffen aan die pijnstillend werken, ‘endorfines’. Hierdoor wordt de pijn beter verdraagbaar.
Soms is het wegzuchten van de weeën en het focussen op de ademhaling onvoldoende om je door de bevalling heen te helpen. Er is dan een aantal soorten pijnstilling tijdens de bevalling, mét en zonder medicijnen.
Warmte is een van de meest gebruikte pijnstillingsmethoden tijdens de bevalling. Zeer geregeld adviseert de verloskundige om een lange, warme douche te nemen of lekker in bad te gaan. De warmte ontspant de spieren, zowel de spieren in je nek, schouders en rug, als de spier van de baarmoeder. Doordat de spieren ontspannen is de pijnbeleving minder hevig. Veel vrouwen die de warmte van water opzoeken tijdens de bevalling, hebben niet meer de behoefte om andere pijnstillers te gebruiken. De natuurlijke enforfines krijgen namelijk beter de kans om in te werken. Meer info? Bekijk dan de folder pijnstilling en de pagina badbevalling.
Door van houding te wisselen tijdens de bevalling, zorg je ervoor dat je minder pijn ervaart. Daarnaast verloopt de bevalling vlotter als je regelmatig van houding verandert. Er zijn tal van houdingen mogelijk, zowel tijdens de ontsluitingsweeën als tijdens het persen. Meer info? Bekijk dan de folder houdingen.
Je kunt via je zorgverzekeraar een geboortetens huren. Dit is een apparaatje dat je met stickers op je onderrug kunt bevestigen. Je geeft jezelf kleine, electrische schokjes. De intensiteit hiervan kun je zelf instellen. De geboortetens helpt sommige vrouwen de pijn als minder te ervaren. Niet iedereen ervaart het voordeel ervan. De werking van de tens is tweeledig: enerzijds word je afgeleid door de kleine schokjes, anderzijds kun je toename van controlegevoel ervaren door de bediening van het apparaat. De geboorte tens helpt vooral in het begin van de ontsluitings. Tot ongeveer 4 cm ontsluiting.
Het kan zijn dat je aangeeft dat je toch liever medicijnen wilt om met de pijn om te kunnen gaan, in dat geval regelen we dat voor jou. Als je bevalling en ontsluiting het toelaten, is er 24 uur per dag pijnstilling beschikbaar in Rotterdam. Hieronder kun je lezen welke mogelijkheden er beschikbaar zijn in het Franciscus Gasthuis en het
Als je tijdens je bevalling pijnstilling wilt in het Geboortecentrum Sophia, raden we vaak lachgas aan. Lachgas is de enige vorm van pijnstilling die wij als verloskundigen aan jou kunnen toedienen, zonder ‘medische overdracht’. Omdat lachgas voor moeder en kind veilig is bevonden, hoef je dus niet overgedragen te worden aan de gynaecoloog. Dit zorgt ervoor dat we het lachgas binnen 10 minuten kunnen starten als het nodig is. Daarnaast hoef je geen infuus en geen hartbewaking van de baby aan je lichaam. Wel controleren we je bloeddruk en je zuurstofgehalte tijdens het gebruik van lachgas.
Lachgas inhaleer je via een speciaal systeem. Je wordt er een wat ‘high’ van en het helpt je beter te ontspannen. Je blijft de pijn van de weeën wel voelen maar jij gaat ‘weg van de pijn’. Lachgas werkt al binnen 10 minuten. Lachgas is beschikbaar in de tweede helft van je ontsluiting, omdat het circa 3 uur optimaal werkt. Het voordeel is dat lachgas geen nadelen heeft voor het kindje. Er is geen overdracht nodig naar de gynaecoloog. De verloskundige kan de bevalling verder begeleiden.
De ruggenprik is voor pijnstilling de meest krachtige methode en is niet beschikbaar in het Geboortecentrum, maar op de medische verloskamers. Omdat de ruggenprik zo goed pijnstillend werkt, zitten er helaas ook de meeste nadelen of risico’s aan. Dit is de reden dat de zorg voor je bevalling dan wordt overgedragen aan de gynaecoloog.Een ruggenprik wordt door een anesthesist gezet, en zorgt er doorgaans voor dat vanaf je middel geen pijn meer voelt. De onderkant van je lichaam wordt hierdoor verdoofd en gevoelloos. De weeën blijven wel komen, maar in het algemeen voel je ze niet meer.
Omdat je bloeddrukdalingen kunt krijgen, is het belangrijk dat jij en je baby continu gecontroleerd worden. Daarnaast krijg je een verblijfskatheter in de urinebuis, omdat je niet meer zelf kunt voelen of je moet plassen. Een ruggenprik kan gegeven worden vanaf 2 of 3 centimeter ontsluiting en werkt door tot aan de persfase.
Graag verwijzen we je naar de folder om de andere risico’s door te nemen.
In het Franciscus Gasthuis is ‘het pijnpompje’ oftewel de remifentanyl de meest gebruikte vorm van pijnstilling. Het is een vorm van pijnstilling dat via een infuus toegediend wordt en waarbij je zelf de dosis bepaalt: Je krijgt een drukknop krijgt waarmee je jezelf de morfine toedient. Je kunt jezelf niet overdoseren. Het morfineachtige stofje zorgt ervoor dat je wat slaperiger en suffer wordt. Je blijft de weeën wel voelen, maar ze zijn beter te verdragen. Ook aan het gebruik van remifentanyl zitten een aantal risico’s, waardoor de zorg voor jouw bevalling overgedragen wordt aan de gynaecoloog. Deze vorm van pijnstilling kan gebruikt worden na 4 centimeter ontsluiting.
Meer informatie over pijnstilling? Kom naar onze informatie avond of volg hem op Youtube, lees deze folders of kijk deze film.
© 2024 Verloskundig Centrum Bergweg
| Privacy | Klachtenregeling | Enquete