Je bent zwanger!
Je hebt zojuist getest en je bent zwanger! Van harte gefeliciteerd! Er breekt nu een spannende tijd aan: hoe zal je zwangerschap verlopen, wat gaat er straks veranderen als de baby er is, waar moet je nu aan denken?
In deze fase van je zwangerschap is het goed om je wat in te gaan lezen over leefstijl, voeding en medicatie. Een van de belangrijkste dingen is om foliumzuur te gaan slikken (0,4 -0,5 mg per dag). Daarnaast kun je aanmelden bij onze verloskundige praktijk! We maken dan een afspraak met je voor een eerste echo en meestal ook gelijk voor het intake gesprek. De eerste echo wordt meestal niet vergoed door je zorgverzekering. Je krijgt hem van ons! Een welkomstcadeautje omdat we weten hoe fijn het is om vroeg in de zwangerschap een echo te krijgen.
Eerste keer in de verloskundige praktijk
In deze periode kom je voor het eerst bij onze verloskundige praktijk langs. We maken een echo en stellen je veel vragen: tijdens de intake maken we namelijk een inschatting van risicofactoren. Ben je gezond en verwachten we geen problemen? Dan blijf je onder controle bij de verloskundige. Gebruik je zware medicijnen of heb je andere aandoeningen waarvoor extra behandeling nodig is? Dan kunnen wij je naar de gynaecoloog verwijzen.
Tijdens het intake gesprek vragen wij naar je eigen gezondheid, die van je partner, van de directe familie en van eventueel eerdere kinderen. Daarnaast bespreken we eventuele risicofactoren als roken, drugs en alcohol.
Tijdens het intake gesprek vertellen wij je hoe wij als praktijk de begeleiding van een zwangerschap zien en wat je van ons kunt verwachten. Natuurlijk willen we ook weten hoe het met jou gaat. Wellicht heb jij nog vragen voor ons?
Het kan zijn dat je specifieke wensen hebt qua zwangerschapsbegeleiding. We zullen dit dan met je bespreken.
We meten je bloeddruk en nemen wat bloed af. Daarnaast bespreken we of je geïnteresseerd bent in aanvullende testen naar de gezondheid van de baby, waaronder de NIPT.
Lees op de website ook eens over de hartjesspreekuren! Elke week mag je extra komen luisteren! Heel fijn is dat!
Termijn echo
In deze periode voert de verloskundige van onze verloskundige praktijk in Rotterdam de termijnecho uit en stellen we samen de uitgerekende datum vast. Indien gewenst, vindt rond deze afspraak ook de counseling omtrent de aanvullende prenatale testen plaats. Je krijgt informatie over de NIPT test en informatie en een afspraak voor de 13 en 20 weken echo s
13 weken echo!
De 13 weken echo is beschikbaar vanaf September 2021. De echo wordt op de verloskundige praktijk gemaakt door onze gespecialiseerde echoscopisten op hoogwaardige echo apparatuur.
Reguliere controle
Rond deze periode is je eerste reguliere controle bij de verloskundige praktijk: we meten je bloeddruk, bespreken de bloeduitslagen en luisteren naar de hartslag van de baby door middel van de doptone en krijgen hierdoor een medische indicatie. Ook is het de komende maand belangrijk om je aan te melden voor kraamzorg, je te gaan oriënteren op een zwangerschapscursus en eventuele kinderopvang. We bespreken de aankomende 20 weken echo en aan het eind van deze afspraak plannen we deze dan ook in bij onze verloskundigenpraktijk Rotterdam.
Ben je erg nieuwsgierig en kun je niet wachten tot de 20 weken echo om het geslacht van je kindje te ontdekken? Je kunt bij ons tegen een kleine vergoeding een pretecho laten doen tijdens deze controle (link naar geslachtsbepalende echo). Wel moet dit vooraf ingepland zijn.
20 weken echo
Tussen de 19 en 21 weken laten de meeste zwangeren de 20 weken echo uitvoeren bij onze verloskundige praktijk. Het gaat om een lichamelijke screening van het kindje, waarbij er vooral gefocussed wordt op neurale buisdeffecten (open schedel, rug en lip). Daarnaast wordt het kindje van top tot teen nagekeken of het beeld lijkt te passen bij een normale ontwikkeling van een foetus. Je hebt vaak aansluitend nog even een gesprek met de verloskundige of er nog bijzonderheden zijn met je zwangerschap. Het is aan te raden de kraamzorg nu geregeld te hebben. Ook kun je je zorgverzekering bellen om aan te geven dat je zwanger bent en navragen of je recht hebt op een kraampakket.
Groei van het kindje
Een reguliere controle bij de verloskundige praktijk. Naast de hartslag van de baby en jouw bloeddruk, meten we ook je baarmoederstand op. De groei van de baarmoeder geeft ons informatie over de groei van het kind en het vruchtwater. Goed om te weten: als we vinden dat jouw baarmoeder voor óf achter blijft lopen op de gemiddelde groei, plannen we een groeiecho in.
Een aantal zwangeren krijgt tijdens deze controle een verwijzing mee voor een bloedtest ter uitsluiting van diabetes gravidarum, ook wel bekend als zwangerschapssuikerziekte. Of jij hiervoor in aanmerking komt, hangt af van je (start)gewicht, de afkomst van je ouders en de gezondheid in de directe familie. Vaak hebben we je hier al op geattendeerd tijdens de intake.
Ben je geïnteresseerd in onze informatie avonden? Dan kun je je gaan opgeven via de assistenten. TIP: de informatieavond over bevallen is ook digitaal te bekijken via ons Youtube kanaal (link).
Locatie van bevalling
De gewone controles in onze verloskundige praktijk volgen elkaar nu steeds sneller op! We zien je nu elke 3 weken voor een check-up. Ben je Rhesus c of D negatief? Dan nemen we rond deze controle nog wat extra bloed bij je af.
Ook wordt het tijd om je eens te gaan verdiepen in de locatie van je bevalling: wil je thuis bevallen, poliklinisch in het Franciscus Gasthuis of in het Geboortecentrum Sophia.
Tip: kijk eens bij onze folders in de verloskundigenpraktijk Rotterdam, je vindt hier onder andere een aantal voorbereidende folders over de bevalling.
Groeiecho
Als er een reden voor is zal er bij 30 weken een groeiecho worden gedaan in onze verloskundige praktijk. We meten hierbij de groei van het kindje en het vruchtwater op. Ook wordt er gekeken naar de ligging van het kind en de placenta. Wanneer er een reden voor groeiecho’s is dan herhalen we de echo altijd ook 4 weken later nog.
Ook nemen we wat bloed af om te controleren op je ijzergehalte.
Voorbereiding
Een normale controle bij de verloskundige praktijk. Heb je al nagedacht over de aankomende bevalling? Wellicht kunnen de informatie avond of een geboorteplan je hierbij helpen. Beiden zijn vrijblijvend en niet verplicht natuurlijk.
Groeiecho en bevallingsvoorbereiding
Vaak herhalen we tijdens deze controle bij onze verloskundige praktijk de groeiecho en bespreken we wanneer je ons moet bellen met de aanstaande bevalling. Was er geen reden voor een groeiecho? Dan kijken we tijdens deze controle even naar de ligging met de echo. Neem je vragen over de bevalling gerust mee! Heb je een geboorteplan? Mail deze dan van te voren, dan koppelen we het aan je dossier en kunnen wij het alvast voorbereiden. info@verloskundigcentrumbergweg.nl
Uitwendig onderzoek
Ingedaald of niet? Vandaag bepalen we dat in onze verloskundige praktijk door middel van uitwendig onderzoek. Ook in het handig om je alvast in te lezen op de hielprik, het bevolkingsonderzoek dat 3 dagen na de geboorte bij de baby wordt afgenomen om te screenen op een aantal ernstige, maar zeer zeldzame aandoeningen.
Je mag bevallen!
Je mag nu bevallen! Maar vaak zien we je nog wel terug voor de controle van 38 weken bij onze verloskundige praktijk. Wist je dat de meeste kindjes geboren worden tussen de 40 en 41 weken? Goed om nog even te bedenken wat je in je verlof gaat doen.
Informatie 'over tijd gaan'
Opnieuw een gewone controle bij de verloskundige praktijk. Wellicht kunnen we deze al schrappen uit de agenda als jouw kindje bijtijds komt! Je krijgt van ons wat voorbereidende informatie mee over de periode na de uitgerekende datum. Dit is voorbereidende informatie, omdat we dit met 40 weken graag met je willen bespreken.
De uitgerekende datum
De uitgerekende datum! Gebeurt er al wat? Of is het juist nog erg rustig qua voorbereiding in de buik. Vandaag bespreken we de mogelijkheden van de komende weken: wat kunnen we doen om de bevalling te stimuleren en wat zijn de gevolgen daarvan? Afhankelijk van jouw voorkeuren maken we een plan wat we wel en niet doen.
Wachten, wachten, wachten
Wellicht zit je nu toch een beetje te wachten…. Geduld blijkt maar weer eens een schone zaak te zijn. Als je ervoor kiest om af te wachten tot 42 weken, vindt rond de 41 weken een echo van het vruchtwater plaats in onze verloskundige praktijk.
Indien gewenst kun je na counseling ervoor kiezen om rond deze termijn ingeleid te worden. De echo van het vruchtwater vindt dan plaats in het ziekenhuis, evenals de voorlichting en planning over de aankomende inleiding.
De laatste loodjes!
De laatste loodjes! Als je nu nog niet bevallen bent, word je door onze verloskundige doorverwezen naar het ziekenhuis om de bevalling in te gaan leiden. Uiteraard hebben we het hier al over gehad in eerdere controles. Wist je dat slechts 5% van de zwangeren de 42 weken haalt? De kans is dus erg groot dat je nu al lang en breed in je kraambed ligt, met de baby naast je in de wieg.