Door middel van een bloedtest wordt het bloed onderzocht op trisomie 21 (Downsyndroom), trisomie 18 (Edwardssyndroom) en trisomie 13 (Patausyndroom). De uitslag van de NIPT kan niet-afwijkend of wel-afwijkend zijn. De NIPT biedt geen 100% zekerheid. Als er aanwijzingen zijn voor een chromosoomafwijking kan dit na verder onderzoek toch betekenen dat het kind gezond is. Verder onderzoek bij een afwijkende NIPT uitslag is dus altijd nodig. Je kunt dan kiezen voor een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Bij een niet-afwijkende uitslag is de kans dat jullie kind toch trisomie heeft zo klein dat een vervolgtest niet geadviseerd wordt.
Bij de intake word je gevraagd of je een uitgebreid counselingsgesprek wenst over de NIPT. Als je dit wilt krijg je een folder mee naar huis zodat je je alvast kunt inlezen. Deze folder biedt alle belangrijke basisinformatie over de testen. Vervolgens wordt er een gesprek van ongeveer een half uur bij 11 weken zwangerschapsduur gepland. Voorafgaand aan dit gesprek wordt altijd een termijnecho gemaakt. De verloskundige gaat met je in gesprek over de NIPT en legt jullie uit wat het precies inhoud. Daarnaast kan zij jullie begeleiden of counselen in de keuze dit wel of niet uit te laten voeren. Wanneer je kiest voor de NIPT krijg je na het gesprek een labformulier mee om bloed te laten prikken bij de STAR.
klik hier voor een keuzehulp om je mening over prenatale screening verder te vormen
Folder de NIPT (vanaf 1 april 2023)_0
NIET VERGETEN MEE TE NEMEN!
1: laboratoriumformulier (gekregen van ons tijdens de het counselingsgesprek)
De uitslag ontvangt je van ons telefonisch en per email. We bellen en mailen ook als de uitslag goed is. Als er sprake is van “nevenbevindingen” zal de klinisch geneticus van het Erasmus MC contact met u opnemen.
© 2024 Verloskundig Centrum Bergweg
| Privacy | Klachtenregeling | Enquete