Skip to main content

Zwangerschap

Een mooi moment, je hebt ontdekt dat je zwanger bent. Wat nu? 

Lees hier over de volgende stappen van je zwangerschap die we doorlopen na je inschrijving bij onze praktijk. 

Echo's

Echo's

Eerste echo
Na je inschrijving plannen we rond de 6 tot 8 weken van je zwangerschap jouw eerste afspraak. Soms al eerder als jij hier behoefte aan hebt. Tijdens deze kennismaking van ongeveer 45 minuten maak je eerst kennis met onze echoscopiste, die de echo maakt. Dit is een bijzonder moment, want het is de eerste keer dat je je kindje gaat zien! Daarna ontmoet je onze verloskundige die je begeleidt en alle uitleg geeft. 

Wij voeren alle echo's in onze praktijk uit, ook de 13- en 20 weken echo voert onze eigen echoscopiste op onze praktijk uit. Je hoeft hiervoor dus niet ergens anders naartoe!

10 weken echo
De termijnecho. Rond week 10 wordt een echo gemaakt waarbij we de uitgerekende datum vaststellen. Ook kijken we naar de maag en de blaas van het kindje en of de beide armpjes en beentjes zichtbaar zijn. Meestal wordt deze echo gemaakt tijdens het counselingsgesprek voor de NIPT test

13 weken echo

De 13 wekenecho is een vorm van prenatale screening en wordt  in het kader van wetenschappelijk onderzoek kosteloos aangeboden aan alle zwangere vrouwen. Uit het wetenschappelijk onderzoek moet blijken hoe zwangere vrouwen en hun partners de 13 wekenecho ervaren, wat de opbrengst is van de 13 wekenecho en welke impact het toevoegen van deze echo heeft op de reguliere geboortezorg.

Het laten uitvoeren van de 13 wekenecho brengt geen risico’s met zich mee en is niet verplicht. De echo vindt plaats tussen de 12e en 14e week van de zwangerschap.

16 weken Pretecho
Deze echo is optioneel, leuk om nogmaals naar de baby te kijken of het geslacht te weten. Kosten zijn €25 voor onze cliënten, €35 voor anderen.

20 weken echo

De twintig wekenecho is een uitgebreide medische echo tussen 19 en 21 weken waarbij gekeken wordt of de baby mogelijk aangeboren afwijkingen heeft. Gelukkig komt dit maar zelden voor, de meeste kinderen worden gezond geboren. 

Groeiecho
Deze echo is op indicatie, bijvoorbeeld als er twijfel bestaat over de grootte van het kind of omdat je eerder bent bevallen van een (te) groot of een (te) klein kind. 

Ligging echo

Als je ongeveer 35 weken zwanger bent kijken we met deze echo naar de positie van de baby in de buik. Het is fijn om zeker te weten hoe je kindje ligt voordat de bevalling begint. 

Er is altijd ruimte om te vragen naar meer echo's. Ook als er geen medische indicatie is kun je extra echo's inplannen. Ook als je liever geen echo's wilt is dit mogelijk. 

 

Prenatale screening

Prenatale screening

Met prenatale screening kun je onderzoeken of je baby mogelijk een chromosomale afwijking, zoals Down-, Edwards- of Patausyndroom, heeft. Daarnaast kun je laten controleren op structurele afwijkingen via de  13 en 20-wekenecho. De keuze om deze onderzoeken te doen is geheel aan jou. Wij informeren je graag over de mogelijkheden, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. In onze kennisbank vind je een uitgebreid item over de prenatale screening

Controles

Controles

Ontwikkeling op de voet
Controles zijn belangrijk om de gezondheid van jou en je baby goed te volgen. Controles plannen we vooruit. Tijdens je zwangerschap heb je ongeveer 14 keer een afspraak. We volgen de groei en ontwikkeling van je baby, meten je bloeddruk,  gewicht en bespreken eventuele vragen. 

We nemen altijd uitgebreid de tijd voor je. 

Hoe gaat het met jou?
Naast de medische checks is er altijd ruimte om te bespreken hoe het met je gaat. Of het nu gaat om praktische vragen, onzekerheden, of zorgen – we staan voor je klaar..

Hartjesspreekuur

Hartjesspreekuur

Een unieke extra van onze praktijk

Bij ons krijg je de zorg die we zelf ook zouden willen ontvangen. Daarom bieden we je de mogelijkheid om vaker naar je kindje te kijken, vooral in de periode dat je het nog niet voelt bewegen. Dat is een geruststellende en bijzondere ervaring.

Deze extra service is er voor iedereen en is helemaal gratis. Wil je elke week even langskomen? Dat kan! Heb je daar geen behoefte aan? Ook prima.

Tussencontroles door even spieken? Kom naar het Hartjesspreekuur!
Elke dinsdagavond van 18.30 tot 19.45 uur ben je van harte welkom.

Je kunt langskomen vanaf de eerste goede echo (rond 8 weken) todat je ongeveer 24 weken zwanger bent. Er wordt altijd een korte echo gemaakt, helemaal kosteloos.

Rotterdamse Zwangerschapscursus

Rotterdamse Zwangerschapscursus

Speciaal door ons ontwikkeld, met alle kennis en ervaring uit de praktijk. Toegepast op de Rotterdamse situatie. Meer weten?

Centering pregnancy

Centering pregnancy

Ontmoet elkaar, groei samen: Centering Pregnancy

Zwanger zijn is een unieke, spannende reis – maar het kan ook overweldigend voelen. Stel je voor: een warme, veilige ruimte waar je niet alleen de medische zorg krijgt die je nodig hebt, maar ook een gemeenschap vindt van andere aanstaande ouders die precies begrijpen wat je doormaakt. Dit is wat Centering Pregnancy biedt.

In aanvulling op de individuele controles, brengt Centering Pregnancy je samen met een kleine groep aanstaande ouders die allemaal rond dezelfde tijd zijn uitgerekend. Onder begeleiding van steeds dezelfde verloskundige krijg je niet alleen je zwangerschapscontroles, maar ook interactieve groepssessies vol informatie, tips en ruimte voor je vragen. Van het delen van ervaringen over je zwangerschap tot het bespreken van bevallingsvoorbereidingen, alles gebeurt in een sfeer van vertrouwen en verbinding.

Waarom is dit zo krachtig? Omdat zwangerschap niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en sociaal een grote verandering is. Door ervaringen te delen, leer je niet alleen van je verloskundige, maar ook van elkaar. En wat blijkt? Uit onderzoek weten we dat deze aanpak niet alleen leidt tot betere gezondheidsuitkomsten voor moeder en baby, maar ook een gevoel van zelfvertrouwen geeft dat nog lang na de geboorte blijft hangen.

Met Centering Pregnancy ben je nooit alleen op deze reis. Samen lachen, leren en groeien – dit is zorg zoals het bedoeld is: persoonlijk, krachtig en verbindend.

Natuurlijk is deze extra zorg voor jullie allemaal én is dit gratis. 

Kennisbank: Zwangerschap

Er komt een hoop op je af tijdens je zwangerschap. Van vaccinaties, informatie over de bevalling tot en met prenatale screenings. 

In onze kennisbank hebben we alles op een rij gezet. Luister onze podcast, schrijf je eventueel in voor onze zwangerschapscursus of lees je in met onze onderstaande informatie. 

TitelType
Titel: Jouw partner is zwanger: wat jij kunt doen en moet weten!
Als partner speel je een belangrijke rol tijdens de zwangerschap en bevalling. Jij bent degene die dichtbij staat, steun biedt, en samen met de aanstaande moeder deze bijzondere periode beleeft. Maar…
Type: Om te lezen
Titel: Onze zwangerschapspodcast: Het eerste trimester
Type: Om te luisteren
Titel: De Rotterdamse Zwangerschapscursus.
Wees voorbereid op je zwangerschap, bevalling en de borstvoeding, doe onze zwangerschapscursus. Leer alles over de bevalling, borstvoeding en het 4de trimester. Speciaal ontworpen door ervaren Rotter…
Type: Een Externe Link
Titel: Vaccinatie - bescherm je baby tegen kinkhoest al tijdens je zwangerschap
Een manier om je baby te beschermen tegen kinkhoest is door zelf tijdens je zwangerschap de kinkhoestvaccinatie te krijgen. Deze vaccinatie wordt rond de 22 weken zwangerschapsduur gegeven en biedt b…
Type: Om te lezen
Titel: Prenatale screening - NIPT, 13weken en 20weken echo
Tijdens je zwangerschap kun je kiezen voor prenatale screening. Dit is een onderzoek waarmee je meer te weten kunt komen over de gezondheid van je baby. Deze onderzoeken zijn vrijwillig en het is aan…
Type: Om te lezen
Titel: Bloedonderzoek - wat je moet weten voor je eerste controleafspraak rond de 12 weken
Tijdens je eerste afspraak op de praktijk bespreken we het bloedonderzoek. Het bloedonderzoek wordt aangeboden om meer inzicht te krijgen in jouw gezondheid en die van je baby.
Type: Om te lezen
Titel: Aspirine (acetylsalicylzuur) tijdens de zwangerschap: vermindert risico op complicaties zoals hoge bloeddruk en groeivertraging
Zwangerschap is een bijzondere periode, maar soms kan het ook uitdagend zijn door complicaties zoals hoge bloeddruk (zwangerschapshypertensie), pre-eclampsie of groeivertraging van je baby. Gelukkig…
Type: Om te lezen
Titel: Alcohol en zwangerschap: alles wat je moet weten
Zwanger zijn is een bijzondere tijd waarin je extra goed voor jezelf en je ongeboren kindje wilt zorgen. Een van de onderwerpen die hierbij vaak ter sprake komt, is het gebruik van alcohol tijdens de…
Type: Om te lezen
Titel: Roken en Zwangerschap: Risico's en Voordelen van Stoppen
Roken tijdens de zwangerschap is een onderwerp dat veel aandacht verdient. Bij Verloskundig Centrum Bergweg willen we onze cliënten goed informeren over de risico’s van roken tijdens de zwangerschap…
Type: Om te lezen

Veel gestelde vragen over

De zwangerschap

Wat zijn de eerste symptomen van zwangerschap?

De eerste symptomen van zwangerschap kunnen zijn: uitblijven van de menstruatie, gevoelige borsten, vermoeidheid, misselijkheid en vaker plassen. Deze symptomen verschillen per vrouw.

Vaccinaties voor zwangere vrouwen

Als je zwanger bent kun je ervoor kiezen je te laten vaccineren tegen kinkhoest. Deze vaccinatie wordt ook wel de 22 weken prik genoemd.  De verloskundige kan je er alles over vertellen.  Ook heb je de keuze om de griepvaccinatie te nemen in de zwangerschap. 

Hoe weet ik hoe ver ik zwanger ben?

De zwangerschap wordt berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Gebruik een zwangerschapscalculator of vraag ons -of je verloskundige-  voor een exacte berekening.

Wat mag je niet eten tijdens de zwangerschap?

Vermijd rauw vlees, rauwe vis (zoals sushi), ongewassen groenten, zachte kazen van rauwe melk en leverproducten. Let ook op met cafeïne en gebruik geen alcohol. Heb je de ZwangerHap app al van het voedingscentrum? Dit kan je helpen bij het kiezen van de juiste voeding. 

Wanneer voel je je baby voor het eerst bewegen?

De meeste vrouwen voelen de eerste bewegingen tussen de 18e en 22e week van de zwangerschap. Dit kan eerder zijn bij een volgende zwangerschap

Hoeveel kom je gemiddeld aan tijdens de zwangerschap?

Gemiddeld kom je 10 tot 15 kilo aan tijdens de zwangerschap, afhankelijk van je startgewicht. Bespreek je vragen hierover met je verloskundige.

Andere relevante kennisbankartikelen

In onze kennisbank vind je betrouwbare en overzichtelijke informatie over alles wat met zwangerschap, bevalling en kraamtijd te maken heeft. Of je nu op zoek bent naar meer details over een onderwerp dat we tijdens een afspraak hebben besproken, of je juist wilt voorbereiden op een volgende afspraak, dit is dé plek om antwoorden te vinden. Hieronder vind je een selectie van kennisbank items.